Mias blogg

Mias blogg

Medicinfunderingar

AspergerPosted by Marie Wed, January 12, 2011 11:27:27
Kanske borde döpa om kategorin till Asperger+adhd?


Funderar vidare på det här med medicinen. Under lovet bytte vi från Concerta till Equasym. Anledningen till det var främst att vi ville se om det blev bättre med sömnen på kvällstid.


Concerta och Equasym är samma typ av medicin men Equasymen har bara ca 8 timmars verkan medan Concertan har 12. Förhoppningen var att medicinen skulle gå ur på eftermiddagen/kvällen så pass att han skulle ha bättre matlust och äta mer kvällstid. Han har ju minskat i vikt sedan vi började medicinera och har inte direkt något att ta av, den lilla kråkan.

Såhär långt kan man konstatera följande fördelar med Equasymen:


Han tar medicinen i samband med frukost och ej direkt när han vaknar vilket innebär bättre matlust på morgonen och mer frukost i magen.


Medicinen går ur ganska tidigt på eftermiddagen vilket betyder bättre matlust på kvällen. Igår åt han både middag + en banan lite senare på kvällen och ett gäng med riskex (glutenfria ungefär som smörgåsrån)


Nackdelar är att medicinen går ur så pass tidigt att eftermiddagarna hemma blir ganska jobbiga. Då är Emil speedad, pratat konstant, går runt i cirklar, har dålig impulskontroll (blir det bråk mellan syskonen tex så kan han inte hejda sig). Det känns negativt... han kan ju också behöva medicinen hemma så att familjelivet blir mer harmoniskt och han fixar att sitta med läxor när det är aktuellt.


Sömnen har vi ännu så länge inte märkt någon skillnad på alls. Vet inte om det är så att han fått ett stört sömnmönster under de här veckorna. Han ligger i alla fall vaken lika länge oavsett.


Den nya medicinen är bara på 10 mg eftersom man alltid börjar på lägsta dosen när man byter medicin. Tidigare åt Emil concerta 27 mg och där märks också en skillnad, på gott och ont.


När Emil äter medicinen blir han inte mer autistisk men de autistiska dragen syns mer när ADHD dämpas. Då kan han sitta långa långa stunder inne på sitt rum och arrangera sina legogubbar på olika sätt eller pyssla med annat. Tyvärr blir han också betydligt mer ointresserad av socialt umgänge tex leka med kompisen som han har.


Jätteknepigt det här med medicinering!

  • Comments(0)//miablogg.malmbergarna.se/#post346